úterý 7. července 2015

Co jsem se naučila za pochodu

Je čas dovolených. Každý se teď právě těší na tu svou nebo si už někde užívá. Loni jsme poprvé s manželem vyzkoušeli zájezd od cestovky. Byli jsme na Djerbe na svatební cestě. Po tom shonu kolem svatby jsme si těch pár dní válení u moře a bazénu užili, ale shodli jsme se, že tento typ dovolené není pro nás. Letos jsme tedy přemýšleli nad jiným typem dovolené a nakonec jsme se rozhodli uskutečnit náš dlouhodobý plán. Tímto plánem bylo podniknout cestu z Pardubic do Brna.


 Dohodli jsme se, že cestu podnikneme na začátku července a vše poctivě naplánovali. Teda až na počasí. Dát si pochod v takovém vedru je opravdu zážitek, ale nebudu ještě předbíhat. Na první den pochodu jsme si naplánovali něco kolem 50km. Vzdálenost to není extrémně dlouhá, ale jaksi jsme zapomněli vzít v potaz, že na zádech budeme mít x kilové batohy. Aby jsme stihli dojít na první místo na naší trase, vyráželi jsme ve 4:10 ráno. Jakmile vyšlo slunce, zapůsobila teplota i těžký batoh na nohy a začaly se tvořit puchýře. Statečně jsme šli dál a dál. Vedro bylo čím dál tím víc úmornější a pauzy na odpočinek častější. Nakonec jsme věděli, že do cíle nedorazíme. Asi 7 km před plánovaným cílem jsme zakempovali v lese a překontrolovali ztráty. Prsty na nohou drželi všechny, ale puchýře přes celou plosku chodidel a slézající nehty na palcích nás přesvědčili, že to tentokrát do Brna nezvládneme. Asi by jsme to dali, ale za jakou cenu. Druhý den jsme se tedy přemístili do blízkého města šnečí chůzí a jeli domů.

Snídaně - ovesné vločky s čerstvě natrhanými borůvkami

Nohy se postupně uzdravují, ale já se asi budu muset rozloučit s nehty na palcích. Přesto, že jsme nedosáhli plánovaného cíle, hodnotím náš výlet pozitivně. Naučila jsem se spoustu nových věcí a příští pokus, až se nohy dají dopořádku, dopadne určitě lépe.

Nejdůležitější postřehy z cesty aneb, co příště udělat lépe a co se nám povedlo:

  1. Kvalitní obuv a ponožky - to už asi nikoho nepřekvapí, ale je opravdu dobré zvážit v jaké obuvi vyrazíte. Nezapomeňte, že pokud budete mít batoh, mohou boty, které standardně nosíte, způsobit nestandardní zničení nohou.
  2. Trekingové hole - při dlouhých pochodech jsou neocenitelnou pomůckou, ale nezapomeňte si přibalit k nim náhradní botičky.
  3. Plán cesty - mít s sebou mapu je základ. Je také velice dobré si do mapy nakreslit místa, kde se dá sehnat jídlo a voda, a předem si vytipovat dobrá místa na přespání.
  4. Jídlo - pokud se budete pohybovat po naší krásné krajině, projdete spoustou vesnic, a tak není většinou nutné nést víc jídla než na jeden den.
  5. Vzdálenost - plánujte vzdálenost ne jen podle toho, kolik zvládnete běžně ujít, ale úměrně ji zkraťte podle toho, jak těžký batoh ponesete.
  6. Zavírací špendlíky - nutnost! Bez nich raději ani nikam nechoďte.
  7. Bomba na vaření - rozdělávat oheň je náročné a na většině míst zakázané. Na vaření je tedy úplně nejlepší si koupit plynovou bombu a vařič. 

Žádné komentáře:

Okomentovat