pondělí 13. července 2015

Cizrna s brokolicí a deseti stroužky česneku

Cizrna, brokolice i česnek patří mezi mé nejoblíbenější potraviny, což je jedním z důvodů, proč se toto jídlo s železnou pravidelností ocitá na mém jídelníčku. Druhým důvodem je jeho velice jednoduchá a tím myslím opravdu velice jednoduchá příprava. Jak sami v receptu níže uvidíte, stačí jen dát všechny ingredience do zapékací mísy a více méně počkat na výsledek. Osvědčilo se mi dělat k tomuto jídlu jako přílohu basmati rýži, ale díky cizrně se s přílohou ani nemusíte dělat a stejně se dobře najíte.


Na 4 porce

Ingredience:

850g uvařené cizrny (což je cca 280g suché cizrny nebo 3 plechovky cizrny)
1 velká brokolice
10 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce oregana
1 lžíce citronové kůry
1 hrnek zeleninového vývaru
1 lžička soli
pepř

Postup:

1. Zapněte troubu a nechte ji předehřívat na 200°C.
2. Brokolici opláchněte a nakrájejte na jednotlivé růžičky. Pokud není stonek brokolice zdřevnatělý, tak ho také nakrájejte na cca 1cm kostičky a přidejte k růžičkám.
3. Česnek nakrájejte na plátky, nebo jednotlivé stroužky pouze rozmáčkněte plochou stranou nože.
4. Zapékací mísu vymažte olejem. Nasypte do ní uvařenou cizrnu, brokolici a česnek. Přidejte lžíci oleje, oregano, citronovou kůru, sůl, pepř a důkladně vše promíchejte.
5. Zapékací mísu přiklopte a pečte přibližně 20 minut.
6. Po 20ti minutách zapékací mísu vyndejte, znovu promíchejte a přilijte hrnek zeleninového vývaru.
7. Vraťte mísu zpět do trouby a pečte ještě 20 minut nebo dokud brokolice nezačne hnědnout.

Dobrou chuť!

2 komentáře:

  1. Cizrnu, brokolici, rýži a česnek miluji, takže tohle jídlo musí být luxusní. Určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat