pátek 26. června 2015

Extrémně čokoládový dort s lesním ovocem

První recept na blogu a zrovna se nebude jednat o nic extra zdravého, ale to snad vadit nebude. Rozhodla jsem se pro svého manžela k narozeninám upéct extrémně čokoládový dort s lesním ovocem. Je to první veganský dort, který jsem pekla a trochu jsem se bála výsledku. Přece jen mám zažité stereotypy, že bez bílků nemůže být nadýchaný korpus a podobně. Světe div se, bílky potřeba nejsou! Za poslední rok, co se doma stravujeme vegansky, jsem odhalila, že spousta těchto stereotypů je mylná. Třeba určitě znáte poučku, že pokud se palačinky trhají, je potřeba přidat vejce. Ne není! Velice úspěšně dělám palačinky z mouky, vody (nebo rostlinného mléka) a špetky soli a jsou výborné a s trháním jsem problém nikdy neměla. Teď už ale k dortu.

Extrémně čokoládový dort s lesním ovocem

Korpus:
350 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
2 čajové lžičky bílého octa
125 ml uvařené kávy
120 g kokosového oleje
250 g jablečného pyré (použila jsem jablečnou Alnatura přesnídávku z DMka)
180 g třtinového cukru
280 g hladké mouky
30 g holandského kakaa
2 čajové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
1 čajová lžička jedlé sody
4 čajové lžičky vanilkového cukru
špetka soli

Krém:
240 g AlsanBIO
60 g kakaa
140 g moučkového cukru
60 g čokolády na vaření
4 čajové lžičky vanilkového cukru
50 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka

Na ozdobení:
lesní ovoce

Postup:
1. Dejte troubu předehřívat na 180°C, pečící formy vymažte tukem a vysypejte kakaem.
2. Ve velké míse promíchejte mandlové mléko a ocet a nechte pár minut odstát. Poté přidejte kávu, kokosový olej a jablečné pyré a mixujte než směs získá lehce napěněnou konzistenci. Kokosový olej vám může začít tvořit takové hrudky. V tom případě je zkuste rozmixovat, ale jejich přítomnost nemá na výsledek negativní vliv.
3. V druhé míse důkladně smíchejte všechny sypké suroviny na korpus a po částech přidávejte do mísy k tekutým surovinám a vše lehce promíchejte. Výsledné těsto by mělo být hladké a bez hrudek.
4.  Těsto rozdělte do dvou forem a pečte při 180°C 25-30 minut. Jestli je dort upečený si můžete ověřit pomocí špejle (párátka), kterou když zapíchnete do dortu a vytáhnete, tak by na ní nemělo zůstat nalepené těsto.
5. Během chladnutí korpusů můžete začít připravovat krém. Ve velké míse (můžete s klidem použít neumytou mísu od těsta) smíchejte všechny suroviny na krém a mixujte dokud krém nezíská požadovanou konzistenci. Kakao a cukr doporučuji přidávat postupně a tím si nastavit chuť (i konzistenci) krému, která vám vyhovuje. S uvedeným množstvím surovin je výsledný krém opravdu hodně kakaový a sladký.
6. Vychladlý korpus potřete 2/3 krému, přiklopte druhým korpusem a nechte chvilku ztuhnout v ledničce. Poté dort potřete zbytek krému a ozdobte dle libosti ovocem.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat